Μήδεια, ένα μανιασμένο ποίημα

Μήδεια, ένα μανιασμένο ποίημα / Θεατρικός Κύκλος / Ζαν-Ρενέ Λεμουάν

Το έργο
O πολυβραβευμένος θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Jean-René Lemoine γεννήθηκε στην Αϊτή το 1959, έζησε στο Ζαΐρ και στο Βέλγιο, δούλεψε ως ηθοποιός στην Ιταλία και τη Γαλλία, και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι το 1989. Από τότε συνεργάζεται με την Πειραματική Ακαδημία Θεάτρου, ιδρύει την ομάδα Erzuli (1997) και γράφει έργα για το θέατρο, διδάσκει, σκηνοθετεί αλλά και παίζει.
Στο έργο του Μήδεια, ένα μανιασμένο ποίημα ο Ζαν-Ρενέ Λεμουάν αντλεί από τις πηγές του μύθου και της τραγωδίας, από τα μυστήρια του έρωτα και του πόθου, αλλά κι από τα πιο μύχια τραύματα της προδοσίας, της συμμόρφωσης και της ενοχής για να συνθέσει το τραγούδι μιας πολλαπλής εξορίας. Η Μήδεια, εξόριστη όχι μόνο από την πατρική γη και την οικογένεια, αλλά κι από τον ίδιο της τον εαυτό και την ταυτότητά της, πιστή σύντροφος στην εξορία του αγαπημένου άνδρα, μονίμως περιπλανώμενη, διαρκώς ξένη, άπατρις, ανέστια, απαρνημένη εντέλει κι από τον έρωτα, που όρισε τη ζωή της, πασχίζει να θυμηθεί, να αναβιώσει την ιστορία της, να συμφιλιωθεί με τον ίδιο της τον εαυτό.
Η απόλυτη μοναξιά της Μήδειας αρθρώνεται ακριβώς σ’ αυτό το σημείο, εκεί όπου συναντιέται η ερωτευμένη και προδομένη γυναίκα με τη μαύρη πριγκίπισσα, αντικείμενο εκμετάλλευσης και χλεύης σ’ έναν κόσμο που αρνείται την ετερότητα, ασκώντας τη δική του νομιμοποιημένη βία.
Θεατρικός Κύκλος
Σκηνοθεσίες του Λευτέρη Γιοβανίδη: Atomic Alert του Φρεντερίκ Σοντάνγκ, Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννης (2012), Επανασύνδεση του Ντέιβιντ Μάμετ, Θέατρο Απόλλων, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας (2012), Σονέτα του Σαίξπηρ, 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης (2009), Διάλογοι Εταίρων του Λουκιανού, Φεστιβάλ Μαρώνειας, Κ.Θ.Β.Ε. (2008), Τεννεσσή – Εξομολογήσεις ενός αηδονιού των Ρέη Στρίκλυν και Σαρλότ Τσάντλερ (2003), Μονόλογοι 2003, Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2001-2004.

Συντελεστές

Μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Κοστούμια: Μαρία Παπαδοπούλου
Κινησιολογία: Pauline Huguet
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος
Φωτογραφία: Ορφέας Ερμιζάς
Ερμηνεία: Δήμητρα Ματσούκα

Διάρκεια: 60΄

Ομάδα Θεατρικός Κύκλος
Επικοινωνία Λευτέρης Γιοβανίδης, lefteris217@gmail.com

www.lefterisgiovanidis.com