Πλάνητες

Πλάνητες / Ομάδα Σύγχρονου Χορού Αερίτες

Το έργο
Το σώμα της πόλης, οι κατοικήσεις, τα φαντάσματά της, ο δρόμος, η περιπλάνηση, ο αγώνας επιβίωσης μέσα στον αστικό λαβύρινθο
συνιστούσαν ανέκαθεν το πρωτογενές υλικό της ομάδας Αερίτες της Πατρίσιας Απέργη. Φέτος, ο προβληματισμός γύρω από τις διαδρομές, τις παραβάσεις, τις λοξοδρομήσεις, τις εγγραφές και τα συμβάντα που σημειώνονται στο σώμα της πόλης διευρύνεται για να συμπεριλάβει τον σύγχρονο φλανέρ, τον κατ’ ανάγκην περιπλανώμενο, τον μετανάστη, τον εκπατρισμένο, τον ξένο.
Τώρα ο δρόμος αλλάζει οπτική και χροιά. Γίνεται ο τόπος της περιπλάνησης, της αναζήτησης του καλύτερου αύριο, της πρόσμιξης, της ενσωμάτωσης, της ανοικειότητας, της αναγκαστικής βίας, της εξορίας. Στην παράσταση Πλάνητες διερευνάται η έννοια της απώλειας, της οδύνης και του διχασμού, αλλά και της συνάντησης, της αναγνώρισης, της πρόσμιξης, της λαχτάρας για ένταξη, χωρίς απώλεια της ταυτότητας. Μέσα από την ακάματη ενέργεια των ανδρικών σωμάτων, αναζητείται μια απάντηση για το αν και κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί το δημοκρατικό ιδεώδες σε μια σύγχρονη κοινωνία.
Ομάδα Σύγχρονου Χορού Αερίτες
Η ομάδα χορού Αερίτες ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2006 από την Πατρίσια Απέργη και τον Δημήτρη Χαλαζωνίτη.
Ο χορός για τους Αερίτες δεν είναι μόνο μορφολογία, τύπος ή είδος έκφρασης. Επιδιώκουν να είναι το καλλιτεχνικό πείραμα ή έργο που παράγεται από τη σύμπραξη της θεωρητικής, δραματουργικής και κινησιολογικής έρευνας. Σκοπός των Αεριτών είναι να δημιουργούν καλλιτεχνικές δράσεις που θα προκύπτουν από τη συνέργεια του χορού με τις αναπαραστατικές τέχνες, την ποίηση, το θέατρο και τις νέες τεχνολογίες.
Η ομάδα έχει τιμηθεί με 1 βραβείο Ερμής (2008) για την εταιρική ταυτότητα της ομάδας και 2 βραβεία ΕΒΓΕ (2007) για το προωθητικό υλικό και το πρόγραμμα της παράστασης Anorexia Socialis.
Η ομάδα έχει παρουσιάσει τα έργα: TANZheimer (2014), Πλάνητες (2013), ERA poVERA (2012), d.opa! (dopamine’s of post-Athenians) (2010), The Manifest of the Other (2010), Ferry-tails (2009), Apolost (2008) και Anorexia Socialis (2007).

Συντελεστές

Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη
Μουσική Σύνθεση: Βασίλης Μαντζούκης
Σκηνικά: Αντρέας Ράγκναρ Κασάπης
Κοστούμια: Πατρίσια Απέργη, Ηλίας Χατζηγεωργίου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Nίκος Βλασόπουλος
Σύμβουλος Δραματουργίας: Roberto Fratini
Βοηθοί Χορογράφου: Χαρά Κότσαλη, Δήμητρα Μητροπούλου
Βοηθός Σκηνογράφου: Kωνσταντίνος Μιχαλακέας
Τεχνικός Σκηνής: Άντριαν Φλουτούρε
Φωτογραφίες: Andreas Endermann
Προώθηση – Διεθνής Επικοινωνία: Φρόσω Τρούσα
Δημιουργικοί Συνεργάτες: Νάντη Γώγουλου, Ανδρονίκη Μαραθάκη, Μάρω Μαρμαρινού, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Μάρθα Πασσακοπούλου, Μαργαρίτα Τρίκκα
Performers: Ηλίας Χατζηγεωργίου, Δημόκριτος Σηφάκης, Νώντας Δαμόπουλος, Κωνσταντίνος Ρίζος, Αντρέας Λάβνερ

Διάρκεια: 60΄

Ομάδα Σύγχρονου Χορού Αερίτες
Επικοινωνία: Πατρίτσια Απέργη, patricia@aerites.com

www.aerites.com

moduldance