Πόλη με Ξύλινα Παντζούρια

Πόλη με Ξύλινα Παντζούρια / μια θεατρική εγκατάσταση
της Νίκης Ορφανού

Το έργο
Δύο φωνές, μια γυναικεία και μια ανδρική. Κι ο εχθρός τους, ο κόσμος: το τηλέφωνο που χτυπάει, η διαρροή στη στέγη, το ραδιόφωνο της γριάς στον πάνω όροφο, τα φρούτα που σαπίζουν στο κάτω ράφι, τα χρέη, η σιωπή, η σακούλα των σκουπιδιών που στάζει, η χρόνια γκρίνια, η καινούρια μέρα που μοιάζει σαν να είναι επανάληψη της προηγούμενης. Οι συνήθειες της καθημερινής ζωής, οι ανάγκες, οι επιθυμίες, όλα αυτά που συνθέτουν το αφήγημα της ύπαρξης μας μέσα στον κόσμο και μας διαβεβαιώνουν ότι οι ζωές μας είναι μοναδικές.
H Πόλη με Ξύλινα Παντζούρια, πρώτο έργο μιας τριλογίας, προτείνει μια ματιά πάνω στη σύγχρονη ζωή δοσμένη μέσα από μια νέα φόρμα θεατρικού κειμένου, κι ένα θεατρικό σύμπαν που φτιάχνεται από ηχογραφημένες φωνές, από ηχητικά τοπία, από ρυθμούς. Ο ήχος δίνεται μέσα από ένα επτακάναλο ηχοσύστημα. Η πρωτότυπη αυτή θεατρική εγκατάσταση συμπληρώνεται από φωτισμούς. Το κοινό προσκαλείται να βιώσει μια ξεχωριστή θεατρική εμπειρία που βασίζεται στην ακοή, το συναίσθημα, τη φαντασία.
Νίκη Ορφανού
Η Νίκη Ορφανού είναι θεατρική συγγραφέας και σκηνοθέτις. Σπούδασε φιλοσοφία στα πανεπιστήμια Κρήτης και York, θεατρική γραφή (MPhil) στο πανεπιστήμιο Birmingham, και εκπονεί διδακτορική έρευνα μέσω θεατρικής γραφής στο πανεπιστήμιο Roehampton του Λονδίνου. Γράφει κυρίως στα αγγλικά και έργα της έχουν ανέβει σε θέατρα της Μ. Βρετανίας, σε φεστιβάλ και στο BBC. Η πιο πρόσφατη δουλειά της ήταν το Solspeil που παρουσίασε στο Chapter Arts Center τον Ιούνιο 2014, παραγγελία του International Performance Festival Cardiff, ενώ το έργο της I could sleep in your arms μόλις επιλέχθηκε για παραγωγή στο σημαντικό διαγωνισμό ScriptSpace/Tobacco Factory Theatres Bristol. Έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές από τον Τύπο, και θεατρικά της κείμενα έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά.
Στην Ελλάδα, το έργο της Ο Λούκας και ο Χρόνος επιλέχθηκε στο Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας 2014 (Ε.Κ.Δ.Ι.Θ) και παρουσιάστηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στο ΚΘΒΕ, και είναι υπό μετάφραση στα γαλλικά και τα γερμανικά. Έχουν παρουσιαστεί τρία μονόπρακτα της υπό τον γενικό τίτλο Κόκκινο στο Δάσος στο θέατρο 104 την σεζόν 2011-2012, ενώ το 2013 σκηνοθέτησε το έργο της Το Μπαλκόνι της Τζούλιετ στον πολυχώρο Βρυσάκι και στο θέατρο Λιθογραφείον.

Συντελεστές

Σύλληψη – Κείμενο – Σκηνοθεσία – Σχεδιασμός Ήχου: Νίκη Ορφανού
Επιμέλεια Σκηνικού: Γιώργος Λυντζέρης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Εκτέλεση Παραγωγής: Ιωάννα Μυλοπούλου
Φωνές: Αμαλία Μουτούση, Αντώνης Μυριαγκός

Διάρκεια: 60΄

Εταιρεία Παραγωγής ΣΥΝΕΡΓΩ ΑΜΚΕ
Επικοινωνία: Νίκη Ορφανού, n.orfanou@gmail.com

www.nikiorfanou.com