Ο Έλλην Βρυκόλαξ

Ο Έλλην Βρυκόλαξ / Bouλούki

Περίληψη

Υπήρξαν άραγε ποτέ βρυκόλακες στην Ελλάδα;
Μέσα από ένα ταξίδι έρευνας στη μεσαιωνική και νεότερη ελληνική γραμματεία, επιχειρεί ο δημιουργός της παράστασης να μας φέρει σε επαφή με αυτά τα μυστηριώδη όντα, όπως τα συναντά κανείς στο έργο ξένων περιηγητών, λαογράφων, ποιητών αλλά και στις μαρτυρίες απλών καθημερινών ανθρώπων μέσα από τοπικές εφημερίδες ή αστικούς μύθους.
Τρεις ηθοποιοί με κύριο όργανό τους τη μουσικότητα του λόγου αλλά και το σώμα τους δίνουν θεατρική υπόσταση σε κείμενα κατεξοχήν αφηγηματικά.
Ποιος είναι λοιπόν ο Βρυκόλακας του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη; Τι είδαν οι ξένοι περιηγητές στην προεπαναστατική νησιωτική, κυρίως, Ελλάδα; Τι κρύβουν οι αστικοί μύθοι της νεότερης Ελλάδας; Ποιος είναι ο νεκρός αδερφός της δημοτικής μας ποίησης;
Η παράσταση Ο Έλλην Βρυκόλαξ μας αποκαλύπτει μία σκοτεινή μεταφυσική παράδοση στη σκιά του ελληνικού φωτός, όπου οι βρικόλακες ή αλλιώς και βορβόλακες, στοιχειώνουν τις νύχτες της ελληνικής υπαίθρου και η μακάβρια γοητεία τους φτάνει μέχρι τις μέρες μας.

Ομάδα Βouλούki
Η παράσταση Ο Έλλην Βρυκόλαξ παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Mουσείο Mπενάκη τον Mάρτιο του 2013. Έχει επίσης παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, (Ιανουάριος 2014) στο Εργοστάσιο Τεχνών (SAF) στη Σαντορίνη και στην Ι.Μ. Φυρρογίων στη Σίφνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2014. Η παράσταση αυτό το διάστημα παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη (Οκτώβριος 2014).

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Διασκευή Κειμένων – Επιμέλεια Κίνησης: Κωνσταντίνος Ντέλλας
Σκηνικά: Ανδρέας Σκούρτης
Πρωτότυπη Μουσική / Επεξεργασία Ήχου: Παναγιώτης Γεωργόκωστας
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Αδαμαντία Νοτάρογλου
Φωτογραφίες: Αμάντα Σαρρή
Ηθοποιοί: Μαρία Μπαγανά, Κωνσταντίνος Ντέλλας, Έλενα Γεωργίου

Διάρκεια: 70 ΄

Ομάδα Βouλούki
Επικοινωνία: Κωνσταντίνος Ντέλλας, ntellas_kostas@hotmail.com