Κριτική Επιτροπή 2014

Το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου διοργανώνει για τέταρτη φορά το Σύστημα Αθήνα, στις 24 με 29 Νοεμβρίου 2014. Στόχος της διοργάνωσης είναι να προτείνει επιλεγμένες παραστάσεις των ετών 2013 – 2014 σε εκπροσώπους θεάτρων και θεατρικών φεστιβάλ του εξωτερικού.
Ως προς την επιλογή των παραστάσεων, η κριτική επιτροπή του Συστήματος Αθήνα 2014 κινήθηκε με βάση τρεις άξονες: πρώτον, τη δημιουργία μιας ενδιαφέρουσας όσο και ευρείας πλατφόρμας παραστάσεων θεάτρου και χορού, που να αντιπροσωπεύει όσο το δυνατόν περισσότερο την ποικιλομορφία και διαφορετικότητα της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Δεύτερον, την αισθητική αρτιότητα, την πρωτοτυπία της σύλληψης και τη γενικότερη καλλιτεχνική αξία της κάθε πρότασης, με έμφαση στη δουλειά των πιο νέων δημιουργών. Τρίτον, τις δυνατότητες και προοπτικές των παραστάσεων ως προς την εξαγωγιμότητα τους, όπως αυτές αξιολογήθηκαν από την επιτροπή.

Η Κριτική Επιτροπή του Συστήματος Αθήνα 2014

Κ. Αλέξης Αλάτσης Σκηνοθέτης, Επιμελητής του Συστήματος Αθήνα 2014

Μαρίζα Βινιεράτου Καθηγήτρια Χορογραφίας, Χορογράφος

Μαρίζα Βινιεράτου. Σπούδασε χορό στο Laban Centre του Λονδίνου και ειδικεύτηκε στην χορογραφία στο New York University, όπου απέκτησε Master of Fine Arts. Ίδρυσε την χορευτική ομάδα XIPóLYTOS D.T. με την οποία έδωσε παραστάσεις στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο. Οργάνωσε τα σεμινάρια χορογραφίας της Bessie Schönberg στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Έχει διδάξει το μάθημα της χορογραφίας στην Κρατική Σχολή Χορού, στο Ακμή Metropolitan College (AMC) για το ΒΑ (Honours) Dance Performance του Πανεπιστημίου Roehampton του Λονδίνου και σε σεμινάρια χορογραφίας σε ιδιωτικές σχολές χορού. Έχει συγγράψει διδακτέα ύλη για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στον τόμο Πολιτιστική Διαχείριση και στο βιβλίο Τερψιχόρη Επτά Κινήσεις στη σειρά «Τέχνες» των εκδόσεων Dian. Έχει επιμεληθεί κίνηση για θεατρικές παραστάσεις, διετέλεσε συνεργάτης του Ε.Κ.Ε.Θ.Ε.Χ. στην επιτροπή επιχορηγήσεων των Ομάδων Χορού. Επίσης συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Πατρών στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών, για την ημερίδα με τίτλο «Χορός και Αφηγηματικότητα», όπου χορογράφησε δρώμενο για τους φοιτητές του τμήματος. Από το 2011 είναι πρόεδρος της επιτροπής επιχορηγήσεων των Ομάδων Χορού του ΥΠΠΟΤ, και το 2012 μέλος της επιτροπής Athens System του ΙΤΙ. Επίσης το 2012 το άρθρο της “Setting the Scene for Choreography” δημοσιεύθηκε στο διαδυκτιακό περιοδικό choros international dance journal. Τέλος τον Μάιο του 2014 παρουσίασε την solo χορογραφία με τίτλο “Auto-da-fe” στο φεστιβάλ ARC for DANCE.

Δρ Σωζήτα Γκουντούνα Διδάκτωρ θεωρίας Θεάτρου και Εικαστικών

H Δρ Σωζήτα Γκουντούνα έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή για τη θεατρικότητα, την αναπνοή και την τέχνη με τίτλο “Mediated Breath: Interfaces between Samuel Beckett’s intermedial Breath, Fried’s Theatricality and the Visual Arts” στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου που θα εκδοθεί απο διεθνή εκδοτικό οίκο το 2014.  Η ερευνήτρια συνεργάζεται με την παραγωγή της ταινίας της Μαρίνα Αμπράμοβιτς με τίτλο “Επτά θάνατοι” σε συνεργασία με επτά καταξιωμένους σκηνοθέτες και επτά διακεκριμένους σχεδιαστές. Η Σωζήτα Γκουντούνα ίδρυσε στο Λονδίνο (2008) την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Out of the Box Intermedia και έχει σκηνοθετήσει διατομεακά πρότζεκτ στο Λονδίνο και στην Αθήνα (Shunt Vaults, Hunterian Museum, French Institute, Benaki Museum, Byzantine Museum, Historical Archives Museum, Place-London). Είναι επίσης η καλλιτεχνική διευθύντρια του προγράμματος Art-Professionals-In-Athens Residency υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΣΠΑ. Έχει σπουδάσει φιλοσοφία, θέατρο και σκηνοθεσία στο Λονδίνο (BA, MA Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών RADA & Kings College του Λονδίνου). Υπήρξε συντάκτρια του ακαδημαϊκού περιοδικού STP Studies in Theatre and Performance (Intellect Publishers). Το ακαδημαϊκό έργο της έχει δημοσιευθεί στο Body, Space & Technology Journal, The Journal Of Poverty/Routledge, The International Journal of The Arts in Society κ.α. Έχει δώσει διαλέξεις σε διεθνή μουσεία και φορείς όπως: Tate Modern, Documenta/Kassel, Psi, IFTR, Tapra, Prague Quadrennial, Venice and Sydney Biennale et.al.

Olivier Descotes Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Ο Olivier DESCOTES, Επιθεωρητής της καλλιτεχνικής δημιουργίας στο Υπουργείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλίας, είναι σήμερα Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Διπλωματούχος του Πανεπιστήμιου της Σορβόννης (Ιστορία), του Institut d’Etudes politiques του Παρισιού (Δημόσιος τομέας), ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (Trinity College) στην Ιστορία της Μουσικής και στην Σχολή Προτεσταντικής Θεολογίας του Παρισιού.
Διετέλεσε επίσης Σύμβουλος του Γάλλου Υπουργού Πολιτισμού και Επικοινωνίας καθώς και του Πρόεδρου – Διευθύνων Σύμβουλος της Vivendi Universal πριν να ενταχθεί στο Μορφωτικό Δίκτυο εξωτερικού του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών. Έκτοτε ανέλαβε καθήκοντα Μορφωτικού Ακολούθου της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ιταλία (2005-2009) και στη συνέχεια διεύθυνε το Γαλλικό Ινστιτούτο του Μιλάνου (2009-2011) και κατόπιν, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Είναι Ιππότης του Τάγματος των Γραμματών και Τεχνών και Ιππότης του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα.

Κωνσταντίνα Ζηροπούλου Δρ Θεατρολογίας, διδάσκουσα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου

Η Κωνσταντίνα Ζηροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι Διδάκτωρ Θεατρολογίας. Αποφοίτησε από το Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Essex της Μ. Βρετανίας με ειδίκευση στο σύγχρονο ευρωπαϊκό θέατρο (ΜΑ) και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών με έμφαση στο νεοελληνικό θέατρο. Ερασμιακή υπότροφος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Paris III, Sorbonne Nouvelle της Γαλλίας σε επίπεδο doctorat. Διδάκτωρ του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ. (υποτροφία Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη). Έλαβε μέρος σε θεατρολογικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει άρθρα της σε συλλογικούς τόμους, ακαδημαϊκά περιοδικά και θεατρικά προγράμματα. Μέλος της Επιτροπής Επικοινωνίας (Communication Committee) και του Playwrights’ Forum του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Ι.Τ.Ι.) και μέλος Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου του Ι.Τ.Ι. από το 2004 έως το 2010. Εργάστηκε στο Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου-Θεατρικό Μουσείο. Διδάσκει Δραματολογία στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Δίδαξε στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ., στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Παν/μίου Πελοποννήσου και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Παν/μίου Πατρών (2008-2013). Από το ακ. έτος 2012-’13 μέχρι σήμερα διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Θεατρικών Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι επίσης μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Τώνια Καράογλου Δρ Θεατρολογίας, Κριτικός Θεάτρου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1975. Απόφοιτος και διδάκτορας του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ. Τα επαγγελματικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Έρευνα της ιστορίας του νεοελληνικού θεάτρου και του αρχαίου δράματος (Τμήμα Θεάτρου & Τμήμα Φιλολογίας ΑΠΘ, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας) και τη Διδασκαλία θεάτρου (θεατρική αγωγή, δραματολογία, ιστορία Θεάτρου). Έχει συνεργαστεί ως ερευνήτρια, μεταφράστρια & επιμελήτρια εκδόσεων με θεατρικούς οργανισμούς και εκδοτικούς οίκους και από το 2012 συνεργάζεται ως θεατρική συντάκτρια με τον ιστότοπο www.elculture.gr. Εκλέγεται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων από το 2011.

Πάρις Μέξης Σκηνοθέτης, Σκηνογράφος

Ο Πάρις Μέξης είναι σκηνοθέτης, σκηνογράφος και κειμενογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε σκηνογραφία στο Λονδίνο, στο Central Saint Martins College of Art and Design (MA Scenography, BA Theatre: Design for Performance) και στην Πράγα, στο Divadelni fakulta Akademie Muzickych Umeni [DAMU] (Opera Design), Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων και Διακόσμηση στον Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Όμιλο (ΑΚΤΟ) και στο Middlesex University (BA Interior Design, Έπαινος άριστης επίδοσης το 1998 και το 1999) και μουσική στο Πρότυπο Πειραματικό Ωδείο. Έχει σκηνογραφήσει και σκηνοθετήσει παραγωγές για το θέατρο, την όπερα, το χορό, το κινηματογράφο και την τηλεόραση, στην Ελλάδα και διεθνώς, ενώ παράλληλα εργάζεται ως production designer, art director, δημιουργός εκθέσεων και αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων. Συνεργάζεται συχνά με διαφημιστικές εταιρίες ως σκηνοθέτης και production designer και είναι μέλος της Beetroot Design Agency στην οποία εργάζεται ως creative director, live events designer και ως βασικός κειμενογράφος. Διδάσκει στον ΑΚΤΟ και στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα και παραδίδει σεμινάρια σε πανεπιστήμια και σχολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει παρουσιάσει τις ιδέες του για το θέατρο και την επιχειρηματικότητα στο TEDxAthens και στο TEDxAcademy (στο δεύτερο ως μέλος της Beetroot). Είναι πρόεδρος της Ένωσης Σκηνογράφων και Ενδυματολόγων Ελλάδος, μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για το Χορό, και μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Σκηνογράφων και Τεχνικών Θεάτρου (OISTAT).

Η κα Ματίνα Καλτάκη, θεατρολόγος και κριτικός θεάτρου ήταν μέλος της Επιτροπής εως την παραίτησή της στις 25/9. Με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. την θέση της στην Επιτροπή κατέλαβε η Δρ Σωζήτα Γκουντούνα.